Pater Noster – ett hem vid horisonten
Om du rest sjövägen längs Tjörns västra kust har du säkert lagt märke till den ståtliga fyren Pater Noster. Långt ut i havsbandet har den stått i över 150 år och lotsat sjöfarare rätt bland de lömska Pater Noster-skären.
Skären fick sitt namn långt innan fyren kom på plats på Hamneskär 1868. Pater Noster är latin för Fader vår, varför man tror att namnet kom till under katolsk tid, det vill säga innan den första svenska bibelöversättningen (1526). Det sägs att sjömännen bad bönen när de siktade skären, i hopp om att komma i land med livet i behåll. Starka havsströmmar och förrädiska grund har fått många fartyg att förlisa där.
Fyren
Fyren Pater Noster är 32 meter hög och konstruerades av Nils Gustav von Heidenstam, en känd överfyringenjör på den tiden. Även Måseskärs fyr utanför Orust är en så kallad Heidenstammare.
Pater Noster släcktes 1977 men fick stå kvar. Den blev i allt sämre skick, men i början av 2000-talet togs hela fyren iland för en omfattande renovering. Sommaren 2007 fördes den tillbaka till ”hem” till Hamneskär. År 2015 blev fyren ett ”statligt byggnadsminne” med högt kulturhistoriskt värde.
Besöka Hamneskär
I våra dagar har Hamneskär blivit ett populärt besöksmål, åtminstone när det inte blåser. Den lilla hamnen har plats för några gästbåtar och på ön finns det numera både kafé- och hotellverksamhet. Det går också att gå upp i fyren och beundra utsikten över västerhavet. Om du inte kommer i egen båt, finns det taxibåtar i Marstrand. Hotellverksamheten ordnar också med skjuts för sina gäster.