Tjörn kommuns logga, till startsidan
Logotyp STOLT

KULTURSKOLAN STOLT

Kulturskolorna Stenungsund, Tjörn, Orust och Lilla Edet ingår i ett initiativ där vi tillsammans erbjuder kulturaktiviteter. Vi riktar oss till barn, unga och vuxna i åldern 7–26 år med funktionsvariationer. Genom våra STOLT-träffar hoppas vi att fler ska hitta till kulturskolan och se oss som en aktiv mötesplats.

När vi träffas på Kulturhuset Fregatten i Stenungsund, har vi två olika grupper. Grupperna träffas parallellt under samma tid med olika aktiviteter. Vi har en gemensam fruktfika för att ses och umgås med varandra. Grupperna delas upp på plats utifrån vilka deltagare som anmält sig.

Klart du ska vara med! Anmäl dig idag!

Alla aktiviteter är helt gratis men du måste anmäla dig. Anmäl dig/ditt barn till ett eller flera tillfällen via mail till ann-marie.myllykangas@sv.se Skriv namn på deltagaren, telefonnummer och vilken aktivitet det gäller.

Förälder och/eller ledsagare deltar

Förälder och/eller ledsagare som stannar kvar i rummet är med i aktiviteten och deltar. Detta för att vi ska skapa så bra förutsättningar som möjligt. Vid frågor kontakta projektledare: annika@sprakbussen.se

Lördag den 27 januari klockan 10.00-12.00

Plats: Kulturhuset Fregatten

Ljudsaga

Vi kommer på olika sätt skapa ljudeffekter och stämningar till en saga med hjälp av kroppen, instrument eller föremål. Sedan kommer vi berätta sagan för föräldrarna ackompanjerad med de ljud vi har planerat in.

Julgransplundring under discokulan

Vi sjunger julsånger och plundrar granen på godis och frukt. Sedan hänger vi upp discokulan och tar fram DJ-bänken. Tillsammans med Inez och Eva får ni testa på att vara DJ och välja bra låtar till dansen.

Lördag den 24 februari klockan 10.00-12.00

Plats: Kulturhuset Fregatten

STOLT-kören

Vi sjunger tillsammans. Vi värmer upp kroppen och rösten tillsammans. Det blir också möjligt att prova mikrofonen denna dag. Hoppas vi ses!

Dansa med Emma och Julia

Med Julia kommer ni få prova att dansa streetdance. Det är en dansstil från USA med attityd som man dansar till cool musik. Emma kommer lära er att dansa som en cheerleader. Ni får prova att damsa med pom-poms till både popmusik och marschmusik.

Lördag den 13 april klockan 10.00-12.00

Plats: Kulturhuset Fregatten

Animation

På animationen kommer ni få testa att göra film med lera och genom att teckna. Vi kommer använda ritbord och iPads.

Filmvisning Saltkråkan

Ni kommer få se ett avsnitt från Saltkråkan när det är dags för en rolig lekdag på ett spännande skeppsvrak! I slutet visar vi de animerade filmerna som ni själva har skapat med iPads. Föräldrar är välkomna att titta på era animerade filmer i slutet på dagen.

Lördag den 27 april klockan 10.00-12.00

Plats: Kulturhuset Fregatten

Måla din egen kruka och så ett frö

Måla din egen kruka med ett fint motiv. Sen fyller vi krukan med jord och planterar fröer. Du får ta hem din kruka och sköta om din växt. Vattna och se till att de får sol så att den växer. OBS! Ta med en egen liten kruka att måla på.

Mikrofonteknik

Kom och prova på att sjunga i mikrofon till någon av dina favoritlåtar.

Här kan du med funktionsvariationer sjunga och spela olika instrument. Vi lägger stor vikt vid att lyssna in behov och önskemål utifrån varje elev. Lektionerna bedrivs som enskilda lektioner eller i mindre grupper om två elever. I samtal med vårdnadshavare och lärare planerar vi in musikstunden för att veta hur vi bäst ska möta respektive elev. Det krävs inga förkunskaper för att delta. Alla kan göra musik!

Platser:
Lilla Edet - Tingbergsskolan
Stenungsund - Kristinedalskolan

Enskild lektion: 20-25 minuter
Grupplektion med två elever: cirka 35 minuter

Anmälan och förfrågningar

marie.frederiksen@stenungsund.se
Telefon: 073-996 04 77

Här sjunger vi teckensånger och gör kör- och röstövningar. Tillsammans hittar vi sånger att sjunga!

Plats: Musiksalen på Kristinedalskolan i Stenungsund
Tid: Tisdagar klockan 18:00-18:45

Anmälan och förfrågningar

marie.frederiksen@stenungsund.se
Telefon: 073-996 04 77

Kulturskolan STOLT arrangeras i samarbete med:
Stenungsunds kommun, Tjörns kommun, Orust kommun, Lilla Edets kommun och Studieförbundet Vuxenskolan Väst.

Välkommen!

Ensam är inte stark!

Idén om en gemensam kulturskola, där resurser och pedagogiska upplägg riktar sig till barn och unga i särskolan, väcktes på en nationell konferens 2016. Efterfrågan fanns redan på en kulturskola som ger barn och unga med olika funktionsvariationer möjlighet att kontinuerligt och över tid prova på olika kulturaktiviteter, utifrån sina förutsättningar och behov.

Fyra kommuner gick samman och sökte och fick projektmedel från ”Kulturmiljonen” via Västra Götalandsregionens kultur- och fritidschefsnätverk. Projektet skulle ta fram en modell för en gemensam kulturskola, som fick namnet STOLT. Inom ramen för projektet skulle pedagoger ges möjlighet till fortbildning inom till exempel kommunikation med tecken och bildstöd.

Projektet skulle också medverka till möten över gränser, där människor med och utan funktionsvariationer möts.

Idag samarbetar pedagoger från de fyra kommunerna med externa pedagoger i STOLTs kursverksamhet. De planerar aktiviteterna tillsammans. Projektledaren hjälper till med den röda tråden, så att varje kurstillfälle känns tryggt för deltagarna.

Konstnärliga mål

  • Kulturskolan ska vara en kulturskola för alla.
  • Kulturskolans ämnen och uttryck ska visa på både bredd och spets.
  • Elever som deltar ska få möjlighet att möta flera olika konstnärliga uttryck utifrån professionell ledning.
  • Elever ska kunna erbjudas fortsatt fördjupning i ett konstnärligt ämne i den egna kommunen om så önskas.
  • Elever ska erbjudas möjlighet att få visa upp sina resultat för publik.

Utomkonstnärliga mål

  • Det ska finnas olika sätt att få ta till sig en konstart, till exempel enbart lyssna, betrakta på avstånd – värdet ska ligga i att vara med, inte att delta aktivt.
  • STOLT ska i mötet med eleverna våga ”bara” erbjuda, visa, invänta, följa, bekräfta.
  • Samlingarna ska vara en möjlighet för kamratskap.
  • Samlingarna ska vara tillgängliga.

Kulturskoleprojektet STOLT är ett samarbete mellan kommunerna Stenungsund, Tjörn, Orust och Lilla Edet. T står för Tillsammans.

Arbetet med STOLT drivs framåt genom en styrgrupp som består av cheferna från de fyra kommunernas kulturskolor och projektledaren (två under projektets gång). Vid sidan av kommunerna har Studieförbundet Vuxenskolan, Kulturcentrum Väst och Språkbussen deltagit i och bidragit till projektet. STOLT-projektet har kunnat genomföras tack vare stöd från Göteborgsregionens kultur- och fritidschefsnätverk (Kulturmiljonen) och Lars Tegemyrs Musikstipendium.

Viktor Olsson

Vi är väldigt glada att få presentera vår STOLT-ambassadör – Viktor Olsson. Musik skapar positiva möten!

2015 debuterade den då 22-åriga Viktor Olsson med albumet ”Stenungsund”. Ett album som hyllades av såväl kritiker som lyssnare, med sina texter om att växa upp i en småstad och längtan efter att både stanna kvar och vilja gå vidare.

2020 var kritikerfavoriten Viktor Olsson tillbaka med nya albumet ”Allt jag Ville Säga” som bland annat innehöll hyllade singeln ”Evergreen” som spelas för fullt i P4 och som ingen mindre än Peter LeMarc kallade ”Fantastiskt bra! ”Storslagen på ett innerligt och förtroligt vis”, duetten ”Saknat Dig Nog” med Maria Andersson från Sahara Hotnights, samt hjärtekrossarballaden ”Elin” som Barometern beskrev såhär: ”Elin är en svensk The River”, en vindlande, vansinnigt vacker historia. Både sett till musik och ord. Texten glider sömlöst mellan svenska och engelska. Viktor Olsson sjunger – som vanligt – bättre än någonsin.

Under pandemisomrarna åkte Viktor land och rike kring, på initiativet Trädgårdslive där artister spelat hemma hos privatpersoner i deras trädgårdar. Alla hans spelningar var slutsålda från Bjärred till två utsålda spelningar på Partille Arena, och därefter har Viktor fortsatt spela sig till sin publik som vuxit för varje spelning. Nu jobbar Viktor på ny musik som kommer levereras med samma innerliga känsla som tidigare.


Sidansvarig/Senast uppdaterad 12 mars

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet