Tjörn kommuns logga, till startsidan

Skadedjur

Om djur ska betraktas som ohyra eller skadedjur avgörs inte av arten utan av hur många de är, platsen de finns på och om de kan orsaka skada och problem för människors hälsa. Här finns information om vad som räknas som skadedjur och hur du blir av med dem.

Vad räknas som skadedjur

Till skadedjuren hör möss, råttor, sorkar, lämlar, kråk- och måsfåglar, vissa duvarter samt vilda djur som uppehåller sig i närheten av våra bostäder såsom rådjur och grävlingar.

Till ohyra kan räknas mjölbaggar, ängrar, myror, silverfiskar, getingar, flugor, kackerlackor med flera.

Bli av med skadedjur och ohyra

Se till att soptunnor och eventuell komposttunna är hela för att minimera möjligheten för skadedjur att hitta mat. Städning är den metod som är enklast. Genom att hålla rent undanröjs många mat- och äggläggningsplatser. Vid större angrepp, kontakta ett saneringsföretag.

Grävling

Vi ska börja med att avliva en gammal myt. Grävlingar är inte aggressiva djur som många tror, utan lugna djur som inte oprovocerat attackerar människor eller andra djur. Grävlingen är aktiv i skymningen, under natten och i gryningen.

Grävlingar kan ställa med problem i trädgårdar när de bökar upp rabatter och gräsmattor på jakt efter daggmask och annat. De kan även bosätta sig under hus, uthus och altaner. Att skjuta enstaka djur löser sällan problemet. Finns en bra boplats eller en bra plats att hitta föda, kommer troligen en ny grävling att flytta in.

Här är några tips på vad du kan göra:

Kontakt med kommunens jägare

Har du problem med skadedjur eller om du har sett skabbräv kan du kontakta någon av kommunens jägare som vid behov samråder med kommunens miljöavdelning.

Tjörns kommun betalar kostnaden för avskjutning av till exempel skabbräv men inte för uppdrag gällande exempelvis grävling på egen tomt.

Tomas Lind

Jägare

Kontakt

Miljöavdelningen

Öppettider
Måndagar: 9:00-12:00 och 13:00-16:30
Tisdag - fredag: 9:00-12:00 och 13:00-15:00

Vårt mål är att du så snabbt som möjligt ska kunna komma i kontakt med oss. Men våra medarbetare har inte alltid möjlighet att svara i telefon. Därför ber vi dig att i första hand kontakta oss via e-post.


Sidansvarig/Senast uppdaterad 28 juli 2023

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet