Tjörn kommuns logga, till startsidan

Veckans kulturaktör!

En stor, och viktig, del av kulturutbudet i kommunen arrangeras av föreningar och andra aktörer inom civilsamhället. Under rubriken "Veckans kulturaktör" kan du läsa mer om alla fantastiska initiativ som finns på Tjörn.

Elin Sundberg vänförening

På självaste Elindagen, den 31 juli 2005, bildades Elin Sundbergs vänförening. I dag har föreningen ca 200 medlemmar. Vänföreningens medverkar bland annat till att Elins hus, museet Villa Solfrid, samt att hennes arkiv bevaras och vårdas. Det viktigaste är att göra berättelsen kring denna speciella kvinna känd. Elin levde mellan 1880 – 1965 och var rösträttskämpe, nykterhetsaktivist, vegetarian, teosof, örtkunnig, lärare, egen företagare, politiker mm.

Flera arrangemang under året

Föreningen anordnar olika typer av guidningar. I en av dramaguidningarna dyker Elin själv upp, i huset och i trädgården. Det blir också föreläsningar, berättarkvällar, teater, musikuppträdanden mm hela året. Varje lördag i juli månad serveras det Öktekaffe med nåt spännande inslag samt hembakat fika i trädgården. I källaren pågår keramikutställning hela juli och den 31 juli firas alltid Elindagen med kaffe, tårta och allsång.

Café och trädgård

Alla medlemmar är välkomna att vara med i föreningens olika arbetsgrupper. Trädgårdsgruppen jobbar för att försöka återställa trädgården. Cafégruppen ordnar fika, studiecirkeln Tjörns rösträttskvinnor letar efter de kvinnor som skrev på uppropet för kvinnlig rösträtt och i guidegruppen ingår de som vill guida.

Vem var Elin Sundberg?

Vem den spännande och kompetenta personen Elin var läser du bäst på hemsidan eller får berättad genom ett besök på Villa Solfrid!

Tidigare presentationer och fler kulturaktörer på Tjörn

Tjörns filmstudio är en ideell förening som visar kvalitetsfilm från hela världen. Föreningen bildades 2022 för att det uppstått ett tomrum efter nedläggningen av Tjörns biograf. Det fanns tidigare en filmstudio i Skärhamn som under några år var sluten till Sveriges Förenade Filmstudios (SFF). Tjörns filmstudio bygger vidare på det men med ny föreningskraft. Genom att vara medlem i SFF får vår egna medlemmar möjlighet att ta del av det utbud av evenemang som ordnas av SFF.

För att se filmerna krävs medlemsskap som kostar 150 kronor/termin, då ingår alla filmerna. Alla över 15 år är välkomna som medlemmar. Filmerna visas på tisdagar en gång i månaden och startar kl 18.30. Före filmen finns fika att köpa på Restaurang Vattens kafé.

Om vår visningslokal

Eftersom det inte finns någon befintlig biograf på Tjörn visar vi våra filmer på Nordiska Akvarellmuseet, Södra Hamnen 6.

Filmvisningar för Tjörns filmstudio våren 2023

Invigningsfest på Nordiska Akvarellmuseet

Kontakt

Isabelle Felczak

Kultursamordnare


Sidansvarig/Senast uppdaterad 7 februari

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet