Tjörn kommuns logga, till startsidan

Veckans kulturaktör!

En stor, och viktig, del av kulturutbudet i kommunen arrangeras av föreningar och andra aktörer inom civilsamhället. Under rubriken "Veckans kulturaktör" kan du läsa mer om alla fantastiska initiativ som finns på Tjörn.

Skärhamns vävstuga

Vävstugan i Skärhamn, foto: Ingegärd Gundersvik

Varje tisdag och fredag träffas de tio aktiva medlemmarna i Skärhamns vävstuga och väver tillsammans. De väver till exempel mattor, handdukar, bordslöpare och band på någon av de stora eller små vävarna. Övriga dagar har medlemmarna också fri tillgång till vävstugan för att väva själva eller tillsammans med någon vävkamrat.

Harriet Wennerlund och Annika Folkesson gör en pådragning Foto: Ingegärd Gundersvik

Föreningen bildades 2020 och har som målsättning att medlemmarna genom lust och glädje odlar både sitt gemensamma intresse och värnar om vävningens tradition. En tradition som tidigare hade sin givna plats i varje hem. Medlemmarna gör också gemensamma resor och deltar i nätverk med andra vävföreningar.

Barnverksamhet på loven

Föreningen har också en barnverksamhet under sommar- och höstlov. Under fyra halvdagar träffas de och väver på de mindre vävstolarna och får förhoppningsvis ett nytt intresse. De som vill vara med kan kontakta föreningen (se kontaktuppgifter nedan).

Barnen kan väva på loven. Bild: Ingegärd Gundersvik

Följ vävstugan på sociala medier

Det går att följa oss på Vävstugan genom Sociala medier (Facebook och Instagram). Vi har för närvarande 335 följare och publicerar kontinuerligt bilder på våra alster och vad vi gör i Vävstugan.

Fakta om Skärhamns vävstuga

De gemensamma väv-träffarna äger rum på tisdagar och fredagar mellan 10 – 14. Det finns tolv stora vävstolar och därtill ett tio-tal mindre band- och bordsvävar i vävstugan, som håller till på Storgatan 70.

För att finansiera verksamheten är föreningen beroende av såväl medlemsavgifter som stöd från Medborgarskolan.

Välkommen att titta in i Vävstugan eller kontakta oss i styrelsen.
Ingegärd Gundersvik, ordförande, 0705-679091
Eva Lundin, sekreterare, 0706-587093

De aktiva medlemmarna i Skärhamns vävstuga

Tidigare presentationer och fler kulturaktörer på Tjörn

123 Schtunk Det sjunde inseglet

Föreningen rivstartade våren med teatergruppen 123 Schtunk och deras tolkning av Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet. Det var helt fullsatt i Tjörnsalen på Billströmska folkhögskolan den 7 februari.

Föreställningen Ellen Babic fick strålande recensioner efter premiären och de som kom till Nösnäsgymnasiets aula för att se den i april var hänförda över både den vassa dialogen och skådespeleriet.

Lo Ragnar och Nino Mick bjöd på den vackraste estradpoesin på Billströmska bara några veckor senare.

På programmet senare i vår står buto-dansaren Frauke och en romantisk komedi i en ishall – Hockeymorsa, hockeyfarsa.

Och i sommar väntar sommarteater på Sundsby säteri med föreningens egen teaterensemble - Teater Bom.

Ellen Babic, foto Patrick Miller

Den 3 mars kan du se det psykologiska dramat Ellen Babic på Nösnäsgymnasiets scen i Stenungsund. Skådespelare: Jacob Ericksson, Niki Gunke Stangertz och Cecilia Lindqvist.

Scenkonst för alla smaker

Tjörns kultur- och teaterförening arbetar för att ge Tjörns invånare och besökare i alla åldrar tillgång till kulturupplevelser och scenkonst som berör på olika sätt. Det senaste året har publiken fått uppleva cirkus, slöjd i kombination med akrobatik och musik, drama och komedi. Det är glädjande att allt fler hittar föreningens föreställningar, något som märktes särskilt tydligt i höstas när allt var utsålt - från sensommarens cirkus till Britt-Marie var här med Marianne Mörck.

Kontakt

Isabelle Felczak

Kultursamordnare

Britt-Marie var här, foto: John Gripenholm

Britt-Marie var här med Marianne Mörck spelades hösten 2023.

Förmånliga biljettpriser för medlemmar

Tjörns kultur- och teaterförening är en del av Riksteatern och brukar erbjuda cirka 7-15 föreställningar per år. Alla kan förstås boka biljetter till föreningens föreställningar, men som medlem får du ett scenpass från Riksteatern och har 50 kronor rabatt på varje föreställning under ett år framåt (oavsett när på året du tecknar medlemsskap). I scenpasset ingår också rabatter för teaterföreställningar i hela Sverige.

Föreningen har cirka 150 medlemmar.

Vill du vara med och stötta föreningen på något sätt så finns det flera sätt att göra det på:

 • Bli medlem (160 kronor/år)
 • Vara med i styrelsen och påverka repertoaren
 • Hjälpa till på plats i entrén och träffa publik eller backstage, träffa skådespelare och bygga upp scenmiljöer.
 • Själv stå på scen eller driva ett eget projekt

Tjörns kultur- och teaterförening. Aktuella föreställningar och info om föreningen.

Kontakt: tjorn@riksteatern.se

 

När du besökt Nordiska Akvarellmuseet har du förmodligen stött på någon av föreningens volontärer i receptionen eller så har du kanske deltagit på något av alla de kulturevenemang som föreningen anordnar? Om du är medlem i föreningen har du fått tidningen Akvarellspegeln i brevlådan och kanske varit med på någon av föreningens resor eller andra trevligheter.

Men vi ska gå tillbaka till 1995 då föreningen bildades för att stötta tillkomsten av ett nordiskt akvarellmuseum i Skärhamn. Det var samma år som Nordiska Akvarellsällskapet tog initiativet till att bygga ett Nordiskt Akvarellmuseum i Skärhamn. Föreningen har kommit att få en stor betydelse för verksamheten, från projektfasen till dagens verksamhet.

Idag har föreningen cirka 1000 medlemmar från Sverige, Norden och även några ute i Europa. Ett femtiotal aktiva volontärer syns ofta i museets reception och som museivakter i vissa utställningar.

Volontärer från vänföreningen

Resor och kulturevenemang

Föreningen ordnar ett par resor under året och medlemmarna deltar i ett lotteri i samband med årsmötet i mars.

Vänföreningen ser museet som en mötesplats och arrangerar oregelbundet kulturevenemang av skiftande slag – föredrag, jazz, gospel, swing, pop och julkonserter.

Kören Amanda besöker Nordiska Akvarellmuseet

Sångensemblen Amanda kommer till Skärhamn

Hösten 2023 har bjudit på och bjuder på många fina evenemang. Den 15 november visas filmen Sveriges saltaste kust av Stefan Edman. Missa inte heller julkonserten med sångensemblen Amanda den 26 november. En vecka senare blir det ännu en julkonsert med Linnea och Johan, på första advent den 3 december.

Tidigare i höst har gospelkören Java Gospel besökt museet och föreningen har också visat en film om Göteborgskoloristen Åke Göransson.

Som medlem har du fri entré till museets alla utställningar under året. Du deltar i medlemslotteriet. Du får informationsbladet Akvarellspegeln fyra utgåvor och vid varje ny utställning en exklusiv guidad förhandsvisning.

Medlemsavgifter:

Enskild 200:-

Sammanboende 350:-

Besök vänföreningens hemsida för att bli medlem.

Föreningen De seglade för Tjörn

Välkommen till sjöfartsmuseet i Skärhamn och föreningen De seglade för Tjörn!
Här kan du få både guidning och spännande historier berättade av någon av föreningens medlemmar.

Föreningen värnar om Tjörns gamla kustkultur med fraktfart och fiske från senare delen av 1800-talet och fram till 1960-talet.

Sjöfartsmuseet ligger i det Cherlinska huset

De seglade för Tjörn bildades våren 1976 och fick då överta ett av de äldsta husen i Skärhamn, det så kallade Cherlinska huset. Ett gammalt skärgårdshem från 1870-talet med den ursprungliga interiören bevarad. Sommaren 1977 invigdes sjöfartsmuseet. Museet visar Tjörns sjöfartshistoria genom bilder, modeller, föremål och dokumentation som föreningen tagit fram.

Det skapas ny historia och minnen hela tiden och det gamla måste tas om hand. Kontakta styrelsen om du vill engagera dig i föreningen, vakta på muséet, arbeta med underhåll på huset eller dokumentation.
Alla är välkomna!

Sjöfartsmuseet ligger i Cherliska huset i Skärhamn.

Kaga i koppen på Kulturarvsdagarna på Tjörn

Föreningen De seglade för Tjörn bjuder på ett traditionellt mellanmål. En kaffekopp med kaffe stoppas full med bitar av hård vedeldad tjörnkaka. Så står det någon minut tills brödet mjuknar. Sedan hälls kaffet ut och koppen vänds upp och ner på ett fat. De mjuka brödbitarna serveras med socker och smör, 50 kr per person.

Tid: Lördag 9 september kl 15–18
Plats: Atenes magasin, Skärhamn

Cherliska huset är byggt på 1870-talet.

Utanför Sjörfartsmuseet kan du läsa mer om tändkulemotorer.

Bli medlem

Samtidigt som historien tas om hand och dokumenteras, skapas det också ny historia och nya minnen. För att kunna möta framtiden med nya idéer och kunna utveckla verksamheten välkomnar vi gärna fler medlemmar till föreningen.
Alla är välkomna!

Medlemsavgiften är 150 kr per år.
Bankgiro 502-0995 eller Swish 123 412 6082
Ange som meddelande ditt namn och din adress.

Föreningen TjörnJazz

Den 15 juli är det dags för årets höjdpunkt, tradjazzfestivalen på Klädesholmen. Vad passar väl bättre än att då presentera föreningen bakom?

Föreningen TjörnJazz är en ung förening som bildades hösten 2019 av ett gäng entusiaster som vill anordna musikarrangemang på Tjörn inom tradjazz, swing och blues.

Styrelsen för Tjörnjazz träffas regelbundet för att planera årets evenemang. För att n nå ut till ungdomar och fånga deras arrangemang samverkar föreningen också med Billströmska folkhögskolan och kulturskolan på Delta.

Nanna Carlings and Sisters spelar blås- och stränginstrument utomhus. Med havet i bakgrunden.

Nanna Carling and Sisters spelar på årets Tradjazz Festival på Klädesholmen.

Tradjazz Festival

Föreningens största evenemang är Klädesholmen TradJazz Festival i juli, som i år anordnas för andra gången. Förra årets premiär var lyckad med bra väder, god mat och stor publik till de olika spelningarna.

Årets upplaga av Klädesholmen TradJazz Festival har bjudit in sju band som spelar på olika scener runt på ön med en avslutande kvällskonsert med Nanna Carling and Sisters Second Line Jazzband.

Fri entré under dagen. Kvällskonserten kostar 100 kronor.

Fler arrangemang under året

Föreningen har tidigare arrangerat ett jazzkafé på Hotell Nordevik och en konsert på Nordiska Akvarallmuseet.

Tradjazzfestival på Klädesholmen 2022.

Bli medlem

Föreningens verksamhet finansieras genom medlemsavgifter, entréavgifter, gåvor och bidrag. Idag har vi cirka 200 medlemmar. Vill du också stödja oss med ett medlemskap?

Medlemsavgiften är 150 kr per år.
Swish 123 655 5510 eller Bankgiro: 5459-0229

Föreningen Karl Nordström

Konstnären Karl Nordström, en av Sveriges främsta landskapsmålare, föddes på Tjörn. När föreningen Karl Nordström (FKN) bildades 1990 var den första aktiviteten en vandring förbi hans födelsehus i Hoga till Billströmska Folkhögskolan.

Målning av Karl Nordström och en svartvit porträttbild av Karl Nordström

Målning och porträtt av Karl Nordström

Varje år firas Karl Nordströms-dagen

Firandet av Karl Nordströms födelsedag, Karl Nordströms-dagen, har varit en tradition sedan 2014. På årets program stod bland annat föredrag av Bera Nordal från Nordiska Akvarellmuseet, musik med Knut och Maria samt kaffe och födelsedagstårta.

På Billströmska folkhögskolan finns flera verk av Karl Nordström och i trädgården finns skulptören Carl Eldhs byst av Karl Nordström sedan 1955.

16 augusti - en dag kring Karl Nordströms liv och konst

Denna speciella dag var det 100 år sedan Karl Nordström gick ur tiden. Det vill vi uppmärksamma med ett särskilt program. Det blir lunch på Magasinet, där det rullar ett bildspel kring Karl Nordströms liv och konst. Därefter besöker vi familjen Lachonius och Engelska trädgården där Karl hade sitt sommarviste.

Anmälan till: Britta Dahlberg via sms 073-4405044 eller
mail britta.dahlberg@telia.com

Andra evenemang

Håll dig uppdaterad med vad som händer på föreningens webbplats. Vi brukar också ha någon träff i Göteborg under året eller arrangera resor till uställningar som har anknytning till Karl Nordström eller från den tidsperiod han verkade.

Karl Nordströms gård på Tjörn

Bli medlem

Är du nyfiken på föreningen besök oss då på vår hemsida fkn.se där det finns riklig information att få om Karl Nordström och vår förening.

Du blir medlem i Föreningen Karl Nordström genom att betala årsavgiften 100 kr
på vårt bankgiro nr 133-7732 (glöm inte skriva namn och adress!).

Tjörns konstförening

Tjörns Konstförening bildades i början av 60-talet och har sedan dess varit en viktig del av kulturlivet på Tjörn. Föreningens syfte är att öka förståelsen för konst genom att stödja människors bildarbete, arrangera utställningar, föredrag, konstresor och studiecirklar.

Kurser och utbildningar

Föreningen är medlem i Sveriges Konstföreningar som i stor omfattning stödjer det konstnärliga livet i Sverige genom kurser, utbildningar och utgivning av Sveriges största konsttidskrift, Konstperspektiv. Sveriges Konstföreningar köper in konst för ca 120 miljoner kronor årligen som kommer konstnärer tillgodo, stödjer deras kulturgärningar och blir till glädje för alla de medlemmar som vinner denna konst i föreningslotterier landet runt.

Föredrag Tjörns konstförening

Utställningar och konstresor

Varje år arrangeras en sommarutställning där man visar en eller flera intressanta konstnärer. En liten konstresa arrangeras i januari och en längre konstresa under våren med besök på gallerier, museer eller hemma hos konstnärer. På hösten, v 40 görs också en konstresa till någon närliggande orter tex Borås.

Skulpturer i koppar, konstresa med Tjörns konstförening

Konstresa med Tjörns konstförening

Konst lottas ut till medlemmar

Stora delar av medlemsavgiften används till inköp av konst som lottas ut till medlemmar vid föreningens årsmöte.

Bli medlem
2023 är föreningen ca 165 medlemmar. Medlemsavgiften om 200:- för enskilda och 300:- för par. Bankgiro 5500 – 8171 eller Swish 123 09 55 971.

Tjörns Hembygdsförening

Tjörns Hembygdsförening bildades 1939 och har sitt säte på gården Bräcke som ligger mitt på Tjörn. Området är en kulturbygd och det visar inte minst närheten till gravfält, en dös från stenåldern och hällristningar. Gården Bräcke har anor från 1300-talet och har bl.a. tillhört Margaretha Hvitfeldt. År 1947 köptes gården av föreningen som då startade sin verksamhet här. Under årens lopp har ett antal för Tjörn historiska byggnader flyttats hit.

Det här hittar du på Bräcke:

 • Mangårds- och ekonomibyggnader
 • Ryggåsstuga
 • Enkelhus
 • Ett hus med skolsal och smedja
 • Utomhusscen
 • Lanthandel
 • En samlingslokal, färdigställd 2022, som tillkommit efter en större donation till föreningen.
 • En permanent utställningslokal, först och främst för donatorns och modedesignern Elinor Bartholdzons klädsamling, men även en del av museets textilier.

Föreningen har även ansvar för Fjällebro och Stordals kvarnar samt stenstugan på Säby ö.

Hyr gärna samlingslokalen
Lokalen har serveringskök och plats för 100 personer vid bord och kan hyras för privata tillställningar.

Ett stort antal föremål

Hembygdsföreningen har också ett stort antal föremål och bilder som är skänkta till föreningen och visas söndagar i juli - augusti samt vid besök av olika intressegrupper. Utställningarna förändras fortlöpande då föremålen är för många för att visas samtidigt.

Kläder från utställningen på Bräcke

Olika aktiviteter året runt

Bland föreningens årliga aktiviteter på Bräcke hembygdsgård, kan nämnas Kosläpp i samarbete med LRF, växtmarknad i samarbete med Tjörns trädgårdsförening, valborgs- och midsommarfirande, Barnens dag samt berättarkvällar och olika föreläsningar. Biodlarna har ett litet hus och verksamhet här och Tjörns släktforskare har sina anbytarträffar här.

Midsommarfirande på Bräcke

Midsommarfirande på Bräcke

Alla femteklassare besöker Bräcke

Hembygdsföreningen samarbetar med Tjörns skolor vilket innebär att öns alla femteklassare, en klass per dag, får komma på besök till gården för att lära sig om Tjörns sillperiod och pröva på hur arbetet inom olika verksamheter gick till "förr i tiden".

Bli medlem

Som medlem hjälper du till att bevara det ”tjörnska” kulturarvet!
Betala 150 kr för enskild eller 200 kr för familj till bankgiro 5807-3412 eller swisha till 123 346 64 14. Glöm inte namn, adress och e-postadress! Välkommen!

Kontaktuppgifter

För att hyra samlingslokalen kontakta
Margaretha Olofsson tfn 070-778 80 45

Åstols Samhällsförening

Åstol är en levande ö som präglas av gemenskap, trivsel och god livskvalitet. En stor del av föreningens uppgift är att värna om och utveckla Åstols kulturarv och kulturliv. Samhällsföreningen driver alla badplatser på ön och driver kulturella aktiviteter, som hembygdsmuseum, bibliotek, konstgalleri med musikkvällar och föreläsningar.

Idag har Åstol lite drygt 160 åretruntboende invånare, med en desto större deltidsboende befolkning och ett stort antal besökare. Genom kontakter med kommun, region och omkringliggande samhällen i frågor kring miljö, social service, kommunikationer, boende och kultur verkar Åstols Samhällsförening för ett levande samhälle året runt.

Åstols hembygdsgrupp

Åstols hembygdsgrupps synliggör och utvecklar öns kulturarv. Den starka kulturella skärgårdsidentiteten värnas och bidrar till en gemenskap och livskvalitet.
För att bevara öns särart och stärka samhällsbygget dokumenterar hembyggdsgruppen öns historia och utveckling till nya generationer, boende och besökande. Museet har permanenta utställningar om öns rika fiskehistoria och den roll kvinnorna spelade hemma då deras män var ute och fiskade.

Hembygdsgruppen arrangerar kulturvandringar på ön och föreläsningstillfällen, oftast på Åstols Café. Hembygdgruppen har skapat en mycket populär Facebook-sida om Åstols historia både i berättande form och med bilder.

Galleri Insikten, Röda stugan

Galleri Insikten, Röda Stugan ligger högt upp på berget med utsikt över Pater Noster och västerhavet. Det är en magisk utställningslokal som inspirerar såväl konstnärer som besökare. Galleriet har flera tusen besökare och arrangerar fyra utställningar under sommaren och drivs av en grupp personer som arbetar helt ideellt. En del av medlen från konstnärernas försäljning går oavkortat till Åstols Samhällsförenings arbete. Galleriet representerar konstnärer med olika tekniker som till exempel målning, keramik, smide och textil.

I anslutning till utställningarna arrangeras konstnärssamtal och musikkvällar och sommarens program för 2023 är redan bokade.

Fristående arrangemang

Åstols Samhällsförening arrangerar och stödjer flera arrangemang på ön. Föreningen har till exempel bidrag till sommarteater (regi Åstols Trädgårdsförening) och musik- och föreläsningskväll med Emil Jensen (musiker och poet) och Isabella Lövin (författare till Oceankänslan) med miljö och hav i fokus. Föreningen stödjer också Lilla Havskolan för barn som bedrivs av Susanna Leibovici från Tjörnekalv. Åstols Samhällsförening är medsökande i ett LEADER-projekt i en förstudie om att bygga en hållbar och egenförsörjande bastu på Åstol.

Elin Sundberg vänförening

På självaste Elindagen, den 31 juli 2005, bildades Elin Sundbergs vänförening. I dag har föreningen ca 200 medlemmar. Vänföreningen medverkar bland annat till att Elins hus, museet Villa Solfrid, samt att hennes arkiv bevaras och vårdas. Det viktigaste är att göra berättelsen kring denna speciella kvinna känd. Elin levde mellan 1880 – 1965 och var rösträttskämpe, nykterhetsaktivist, vegetarian, teosof, örtkunnig, lärare, egen företagare, politiker mm.

Flera arrangemang under året

Föreningen anordnar olika typer av guidningar. I en av dramaguidningarna dyker Elin själv upp, i huset och i trädgården. Det blir också föreläsningar, berättarkvällar, teater, musikuppträdanden mm hela året. Varje lördag i juli månad serveras det Öktekaffe med nåt spännande inslag samt hembakat fika i trädgården. I källaren pågår keramikutställning hela juli och den 31 juli firas alltid Elindagen med kaffe, tårta och allsång.

Café och trädgård

Alla medlemmar är välkomna att vara med i föreningens olika arbetsgrupper. Trädgårdsgruppen jobbar för att försöka återställa trädgården. Cafégruppen ordnar fika, studiecirkeln Tjörns rösträttskvinnor letar efter de kvinnor som skrev på uppropet för kvinnlig rösträtt och i guidegruppen ingår de som vill guida.

Vem var Elin Sundberg?

Vem den spännande och kompetenta personen Elin var läser du bäst på hemsidan eller får berättad genom ett besök på Villa Solfrid!

Medlemmar från styrelsen.

Tjörns filmstudio är en ideell förening som visar kvalitetsfilm från hela världen. Föreningen bildades 2022 för att det uppstått ett tomrum efter nedläggningen av Tjörns biograf. Det fanns tidigare en filmstudio i Skärhamn som under några år var sluten till Sveriges Förenade Filmstudios (SFF). Tjörns filmstudio bygger vidare på det men med ny föreningskraft. Genom att vara medlem i SFF får vår egna medlemmar möjlighet att ta del av det utbud av evenemang som ordnas av SFF.

För att se filmerna krävs medlemsskap som kostar 150 kronor/termin, då ingår alla filmerna. Alla över 15 år är välkomna som medlemmar. Filmerna visas på tisdagar en gång i månaden och startar kl 18.30. Före filmen finns fika att köpa på Restaurang Vattens kafé.

Om vår visningslokal

Eftersom det inte finns någon befintlig biograf på Tjörn visar vi våra filmer på Nordiska Akvarellmuseet, Södra Hamnen 6.

Filmvisningar för Tjörns filmstudio våren 2023

Invigningsfest på Nordiska Akvarellmuseet


Sidansvarig/Senast uppdaterad 17 juli

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet