Tjörn kommuns logga, till startsidan

Vettebergets vandringsled

Vetteberget, Tjörns högsta berg, bjuder på en magnifik utsikt över havet mot horisonten i väst. Vid bra väder kan du bland annat se Göteborg med Vinga, Pater Noster och Marstrand.

Vandringsleden mot toppen (116 meter över havet) är relativt lättgången. Bitvis går man över klapperstensfält där träd slagit rot mellan stenarna.

Vi håller på att uppdatera våra kartor. Det innebär att knappnålen inte visar exakt vart leden startar eller slutar, utan endast var på Tjörn som leden finns. Skyltning och information finns vid varje vandringsled.

Om Vettebergets vandringsled

Svårighetsgrad

Medelsvår

Längd

 4 kilometer. 2 kilometer till toppen.

Markering

Längs leden finns en markering med gula kryss.

Tillgänglighet

Leden går huvudsakligen över berg och har ingen typ av tillgänglighetsanpassning.

Natur

Vetteberget bjuder på en väldigt spännande och variationsrik natur. Hela året finns det något nytt att upptäcka. Tidigt på våren blommar hasseln med sina små blommor. I april–maj täcks marken utmed bäckravinen vid ledens början av tusentals blåsippor, och sedan av svalört och vitsippa. Här växer även Sveriges mest avbildade blomma, skogsbingel, som finns på den gamla hundrakronorssedeln. I den gamla skalgrustäkten växter gullvivor.

Längre upp på berget trivs tranbär och myrlilja. Den senare lyser orangegult i juni månad. I de trånga dalarna som bildas mellan bergsväggarna växer björk, rönn och ek i skydd för de hårda vindarna. Här kan man få syn på både älg, rådjur, räv och hare. När sommaren går över i höst lyser den rödlila ljungen upp de grå bergssidorna. På vårvintern spelar orren.

Historia

På toppen av Vetteberget ligger ett bronsåldersröse daterat till cirka 1 000 år f.Kr. Med 19 meter i diameter är det ett av de största rösena i Bohuslän. Vid arkeologiska utgrävningar 1959 hittades en grav med spännen, en rakkniv och ett 69 centimeter långt bronssvärd.

Vetteberget har fått namn efter en "vette" eller vårdkase som fanns här på 900-talet. Vettarna utgjorde ett signalsystem. När främmande flottor närmade sig tändes en vette som syntes vida omkring, varefter nästa tändes på i en kedja som löpte utmed hela kusten. Det är också därför det finns en rad andra "vetteberg" i Bohuslän.

Sevärdheter

Bronsåldersröse på toppen och en fantastisk utsikt.

Skötsel

Vandringsleden sköts av Tjörns kommun, kultur- och fritidsförvaltningen.

Hitta hit

Med bil: Kör väg 169 mot Rönnäng. I korsningen, med avtagsväg mot Skärhamn och Nordiska Akvarellmuseet, sväng i stället vänster in på en grusväg. Följ vägen fram till anvisad parkeringsplats. Begränsat antal parkeringsplatser.

Med buss: Ta buss mot hållplats Aröd. Gå sedan Vettebergsvägen cirka 500 meter till ledens början. Följ skyltning mot vandringsled längs Vettebergsvägen.


Sidansvarig/Senast uppdaterad 15 november 2023

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet