Tjörn kommuns logga, till startsidan

Foto: Erik Nissen Johansen/Stylt Trampoli Ab

Hitta lugnet på Tjörn

Ett avbrott från vardagen kan vara att hitta stillheten i naturen, att gå till dukat bord efter en lugn promenad i ett nästan öde fiskeläge, att läsa en bok i höstsol i lä för vinden. Här får du några tips för en avkopplande vistelse på Tjörn:

Ta färjan till Dyrön med badkläder i ryggsäcken! Om du följer vägen till sydhamnen är det sedan inte långt till bastun som ligger på klipporna alldeles vid vattnet. Här kan du bada ostörd och se ut över öar och hav i oändlighet.
Följ i Pär Lagerkvists fotspår och njut av utsikten från Tjörnehuvud i Rönnäng. Inte långt härifrån hade poeten sin diktarstuga, trollbunden av utsikten som han beskrev kunde röra ett stenhjärta. Härifrån ser du Dyrön, Tjörnekalv, Marstrand, Pater Noster och inte minst Åstol, som med Lagerkvists penna blev ”ett människohem av klippor och ljus som tryggt på djupet kan flyta”.

Stenstugan vid Säby ö. Hit kommer du efter en promenad bland gärdesgårdar, strandängar och stenstigar. Flera husgrunder på väg ut vittnar om en tidigare bebyggelse. Allra längst ut på ön ligger den gamla stenstugan, som tros ha anor från 1700-talet. Det är en fridfull plats som ger fantasin vingar – hur var det att bo här med en stor familj och hur höll man värmen om vintrarna?
Gravar och skulpturer i Pilane. Från parkeringen i Säby kan du i stället följa skyltarna med “Tjörn – Island of art”. Efter ett par kilometer kommer du fram till Skulptur i Pilane, som varje sommar bjuder på en ny utställning med världskända konstnärer. Pilane är en säreget vacker plats även vintertid. Här kan du gå bland de tvåtusen år gamla domarringarna och fantisera om livet förr. Och på berget står den 15 meter höga Anna kvar, året om.

Restaurang eller matsäck? Eller varför inte båda? Det är under vinterhalvåret skaldjuren härute är som bäst. Så enkelt att bara köpa med sig färdigkokta kräftor, räkor och kanske till och med hummer från fiskaffären, ta med sig sittunderlag och slå sig ner i en klippskreva och bara njuta. Eller hålla sig i värmen på en av öns restauranger och bara låta sig serveras.

Yttersta havsbandet. Vill du unna dig något alldeles extra tar du en båttur till Hamneskär och Pater Noster. Längst ute i havsbandet tronar den gamla Heidenstamfyren, som en gång byggdes för att hålla sjöfarare borta från de farliga grunden bland Pater Noster-skären, med namn som Systrarna, Långeryggen, Tjuderhälen och Vannholmarna. Härute finns ett hotell med det passande namnet Pater Noster – ett hem vid horisonten. Och på frågan vad du kan göra härute svarar vi – här behöver du inte göra något utan bara ge luft åt själen!

Är det någonstans uttrycket ”bara vara” verkligen får en innebörd så är det här!


Sidansvarig/Senast uppdaterad 12 oktober 2023

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet