Tjörn kommuns logga, till startsidan

Åseby vandringsled

Vandringsleden i Åseby är en slinga med början och slut strax bortanför ridhusbyggnaden i Gunneby. Leden går till en början längs Gunneby kile havet och viker sedan av mot höger (mot sydväst) in i skogen på en gammal stig.

Stigen blir snart ganska brant innan man kommer upp på en platå. Härifrån finns en avstickare från slingan som leder upp till en utsiktsplats 80 meter över havet. Här har man strålande utsikt över havet.

Det finns ytterligare en avstickare som leder fram till ett basläger med vindskydd och eldstad, byggt av friluftsfrämjandet. Efter avstickaren till utsikten och till baslägret fortsätter leden österut och leder förbi en gammal torpruin, innan leden går tillbaka mot ridhuset.

Vi håller på att uppdatera våra kartor. Det innebär att knappnålen inte visar exakt vart leden startar eller slutar, utan endast var på Tjörn som leden finns. Skyltning och information finns vid varje vandringsled.

Om Åseby vandringsled

Svårighetsgrad

Medelsvår

Längd

 2 kilometer

Markering

Längs leden finns en markering med gula och orange kryss.

Tillgänglighet

Leden har ingen tillgänglighetsanpassning.

Natur

Längs stigen är det mycket blandskog med mycket tall och gran, och det finns även rester av gammal betesmark. Längs ledens sista del växer en och lärk.

Historia

Leden passerar efter cirka 1 kilometer en gammal torpruin. Här låg torpet Skalås, som bestod av ett bostadshus och en ladugård. I mitten av 1800-talet bodde här torparen Lars Olsson, hans hustru Annika och barnen Anna-Maria och Olaus. Sonen Olaus bodde kvar här fram till 1885. Därefter flyttade änkan Maria Johansdotter med sina barn till torpet och hennes dotterdotter bodde här fram till 1926, varpå ytterligare en familj bebodde torpet fram till 1934.

Sevärdheter

Fin utsikt och leden passerar en gammal torpruin.

Bekvämligheter

Eldstad och vindskydd (Friluftsfrämjandets) finns vid baslägret. Egen ved medtages.

Skötsel

Vandringsleden sköts av kultur- och fritidsförvaltningen i Tjörns kommun.

Hitta hit

Med bil: Ta väg 169 mot Rönnäng. Sväng vänster vid ridskylt och parkera på ridanläggningens parkering. Se P-skylt för vandringsled.

Med buss: Ta buss mot hållplats Åseby. Gå sedan mot ridhuset där leden börjar.


Sidansvarig/Senast uppdaterad 29 juni 2022

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet