Ungdomssamordnarna
Ungdomssamordnarna arbetar med familjer där det finns oro kring en ungdom, för att i ett tidigt skede bryta mönster och tendenser till en negativ utveckling.
Vi arbetar förebyggande, rådgivande och uppsökande med föräldrar och ungdomar på Tjörn. Vi har både ungdomens och vårdnadshavares perspektiv i fokus. Vi har också en nyckelroll inom kommunens samverkan med skola, socialtjänst, polis och fritid (SSPF).
Vi samarbetar med barn- och utbildningsförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen, räddningstjänsten, socialtjänsten, ungdomsmottagningen, polisen med flera. Vi arbetar också med barn och ungas nättrygghet på sociala medier genom kommunens skolor. Detta sker genom lektioner i högstadiet och föräldrautbildningar för föräldrar i hög- och mellanstadiet.
Har du frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss ungdomssamordnare. Alla kontakter med oss är frivilliga.
Vi har tystnadsplikt. Det innebär att vi inte får föra vidare något som du berättar utan att du lämnar ditt medgivande.
Anmälningsplikt för den som arbetar med barn och unga
Den som arbetar med barn och ungdomar är skyldig att anmäla om de fått kännedom om något som kan innebära att socialtjänsten behöver ingripa till skydd för barn och unga under 18 år. Om det finns misstankar som är svåra att bedöma ska anmälan göras om du tror att ett barn är i behov av hjälp.
Kommer det fram uppgifter som är allvarliga måste vi enligt lag gå vidare med dessa.
Träffar en ungdomssamordnare bara ungdomar?
Nej! Vi ungdomssamordnare arbetar inte bara med unga. För att möjliggöra att de unga erbjuds ett bra stöd samverkar vi tätt med skola, kultur- och fritid, socialtjänst, polis och andra i samhället.
Föräldrar och andra vårdnadshavare har en oerhört betydelsefull roll när det gäller de ungas utveckling, därför vänder vi oss även till dem med olika föräldraskapsstödjande aktiviteter.
Sitter ni bara i kommunhuset och jobbar?
Nej! Vi ungdomssamordnare har ett kontor på Delta i Skärhamn, men oftast jobbar vi på andra ställen så som på skolor och andra mötesplatser för unga.
Vi är på varje högstadieskola en gång per vecka, och vi är ofta ute och arbetar i klasser kring olika trygghetsskapande teman. Vi är även med på många aktiviteter tillsammans med Kultur- och fritidsavdelningen och vi deltar alltid om det arrangeras större ungdomsarrangemang.
Jobbar ni bara i verksamheter när de har något problem?
Nej! Vi försöker alltid arbeta förebyggande. Eftersom vi träffar och ser våra ungdomar både i skolan och på fritiden kan vi skaffa oss en övergripande syn över hur de har de och tidigt kunna se trender, tendenser och påvisa behovet av resurser för att förhindra att problem uppstår.
Går det bra att ringa er när som helst?
Ja! Du kan alltid ringa till oss, om vi inte är i tjänst kopplas du till en röstbrevlåda där du kan lämna ett meddelande eller be om att bli uppringd. Vi jobbar oftast dagtid, men ibland även på kvällstid.
Du kan välja om du vill kontakta oss via mail, sms eller att ringa oss.
Familjerådgivning och krismottagningar
När det blir svårigheter i relationen kan familjerådgivningen eller krismottagningarna för män respektive kvinnor vara ett stöd.